Hotel Bruno

Middelburg 2018-2019

Herbestemming van een monument

Geschiedenis staat nooit stil. Daarom is het mooie aan monumenten onder andere dat deze aan verandering onderhevig zijn. Dit monument met de mooie naam “Gouden Sonne” werd in de jaren ’70 vrijwel volledig nieuw opgebouwd. Én werd van hotel tot woonhuis herbestemd. 50 jaar later wordt die herbestemming weer teruggedraaid: woonhuis wordt hotel.

Tijd laat sporen achter

Op historische beelden valt op dat de indeling van de gevel in de geschiedenis sterk is veranderd. De laatste herinterpretatie van het pand uit de jaren ’70 brengt historiserende 9-ruits vensters in de gevel, en ‘gumt’ het kleine raampje in het midden van de gevel weg. Om de tijd leesbaar te maken, brengen we dit historische raam weer terug in de gevel op een moderne manier – als strakke glazen plaat zonder raamkozijn.

Interieur

Wij werkten het principe van de indeling en de bouwtechniek uit. Om goed uit te komen met de kamers op zolder “knipten” we de bestaande spiltrap door tussen verdieping en zolder en verschoven hem één veld naar het midden. Dit maakte het mogelijk om in totaal 6 i.p.v. 5 kleine kamers met badkamer te realiseren. De dakkapellen op de zolder werden verhoogd, zodat hieronder gedoucht kan worden. Door de waskom in de ruimte in een meubel te integreren konden de badkamers heel erg compact blijven. Het interieurontwerp, de kleuren, materialisatie en meubilering is van de hand van Team Bruno.

Specificaties

Plaats
Middelburg
Opdrachtgever
Privé
Jaar
2017 – 2018
Programma
Hotel
Status
Realisatie 2018
Team
In samenwerking met team Bruno

Analyse

Historische ontwikkeling gevelindeling

Foto

Gevel

Plattegronden

V.b.n.b.: zolder, verdieping, begane grond

Interieur

Interieur: Team Bruno. Foto Sanne de Wilde

Interieur

Interieur: Team Bruno. Foto Sanne de Wilde