Als gast mocht Derk afgelopen semester tussen- en eindpresentaties van het tweedejaars ontwerpatelier van de opleiding Architectuur aan de University of Applied Sciences in Bern, Zwitserland, van feedback voorzien.

De ontwerpopgave bestond daarin op een locatie in de groene periferie van Bern een duurzame collectieve vorm van wonen te ontworpen die ook productie behelst. Daarbij speelde de gedachte van “sufficiency” een centrale rol. Het idee dat je om duurzaam te kunnen leven juist van bepaalde gewoontes en standaards af moet zien: “less is more” in de zin van materiaal- energie- en ruimtegebruik.

Het was mooi om te zien hoe de studenten zich deze opgave eigen gemaakt hebben, resulterend in compacte woonvormen rondom verschillende thema’s van met name voedselvoorziening: van wonen in een voedselbos, tot een wolkenkrabber met verticaal geintegreerde aquaponics visproductie.

Het was leuk om weer eens in het onderwijs in Zwitserland actief te zijn. En mooi om te zien hoe architectuur wordt ingezet als middel om maatschappelijke vraagstukken aan te gaan. Iets waar wij ook in geloven: architectuur is meer dan ‘even een leuk vormpje’ bedenken.

Dank aan Professor Hans Binder, Florian Berner en Carla Ferrando voor de uitnodiging.