19|08 Serre

Aan de achterkant van de Kinderdijk in Middelburg, het zogenaamde ‘Balkengat’ wordt een bestaande serre verbouwd. Een kleine en tegelijk complexe opgave.

In tegenstelling tot de representatieve straatgevel aan de Kinderdijk, is het ‘Balkengat’ altijd gekenmerkt geweest door een verzameling van pragmatische, vaak contrasterende, ‘eigentijdse’ bijgebouwen. Dit nieuwe ontwerp voegt zich naar deze geschiedenis als moderne toevoeging uit metaal en glas.

Het pand aan de Kinderdijk is een monument, in de jaren ’90 zorgvuldig gerestaureerd en van binnen modern verbouwd onder architectuur van Ron Kodde. In dit ontwerp ligt de uitdaging in het realiseren van een gepaste vergroting van de bestaande serre die recht doet aan de zonering en detaillering van de overgang van binnen naar buiten (serre-dakterras). 

Door een plat dak vóór het bestaande serre dak te realiseren ontstaat er een meer volledige afsluiting van de woonverdieping. Het glazen dak wordt een lichtstraat die overgaat in een gesloten dak. De verhouding licht-donker krijgt hierdoor meer dimensie: dicht-open-dicht-open, in plaats van dicht-open. Het platte dak dient deels als zonwering voor de bestaande glazen pui, deels als dak voor de uitbreiding van de serre.

Specificaties

Plaats
Middelburg
Opdrachtgever
Privé
Jaar
2019-2022
Programma
Uitbreiding serre
Status
Vergund

Situatie

Begane grond: serre en dakterras naar het Zuiden. Serre in blauw.

Doorsnede ZZ’

Bestaande situatie, serre in blauw

Doorsnede ZZ’

Ontwerp, serre in blauw

Visualisatie

Interieur serre

Tekening

Plattegrond

Tekening

Links: vooraanzicht serre
Rechts: dwarsdoorsnede serre

tekening

Doorsnedes serre