21|13 Woningbouw Adriaan Butijnsteeg

Midden in het dorp

Het straatfront langs de Hoofdweg in Rilland is een van de meest oorspronkelijke elementen van het dorp. Dit enorme bouwblok, zowel in diepte als in breedte, met een lange opvolging van kleinere huisjes in verschillende vormen en hoogtes, varierend in diepte, is bepalend voor het dorpsbeeld.

Het ontwerp voegt zich in het beeld van de Hoofdweg: kleine, smalle woningen, van één verdieping hoogte plus kap.

De steeg als oorspronkelijke ontsluiting

Uit historisch onderzoek blijkt dat er tot in de tweede helft van de 20e eeuw een doorsteek was door het enorme bouwblok, een ‘steeg’, ongeveer ter hoogte van het bouwperceel.

Een nieuwe steeg, de Adriaan Butijnsteeg, is integraal onderdeel van het ontwerp. Door deze steeg te realiseren wordt niet alleen het dorp beter ontsloten voor voetgangers, ook maakt het mogelijk op het achterterrein van het enorm diepe perceel woningen te realiseren.

Specificaties

Plaats
Rilland
Opdrachtgever
Privé
Jaar
2021
Programma
Woningbouw
Status
Ontwerpvisie
Team
Derk Thijs, Vanessa Gutberlet

viusalisatie

isometrie projectoverzicht

Visualisatie

isometrie projectoverzicht

Wonen in het groen

In de visie is veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de buitenruimtes. De woningen aan de steeg hebben ruimte tuinen, de woningen aan de Hoofdweg voor en achtertuin, en op de verdieping een balkon. Verschillende types buitenruimtes voor verschillende type woningen. De terreininrichting is zoveel mogelijk groen en zo min mogelijk hard en steen: het parkeerterrein is een groene zone, die water opneemt en schaduw biedt door de rijke begroeiing. Het projectgebied wordt gezien als klein ecosysteem: natuurinclusiviteit is onderdeel van het plan.

Referenties

Voor de ontwikkeling van de visie is uitvoerig gekeken naar de functionele en esthetische kwaliteiten van stegen, zoals deze in de Nederlandse stedenbouw traditioneel voorkomen.

referentie

Isabellagang, Middelburg

referentie

Hofje van Pauw, Delft

ARCHITECTUUR

Aan de Hoofdweg voegt de architectuur zich in de bestaande straatwand, de volumetrie laat individuele huizen zien met kap. Omdat de steeg nadrukkelijk een andere plek is dan de voorzeide aan de Hoofdweg, worden deze woningen anders vormgegeven. Ze zijn familie van de woningen aan de Hoofdweg, maar tegelijkertijd moderner van vorm.

viusalisatie

vanaf parkeerterrein aan achterzijde

viusalisatie

vanaf steeg

viusalisatie

adressen aan de steeg

visualisatie

wonen omringd door tuin