22|04 Tiny Interieur

Waarom zou je glaswol gebruiken als je schapenwol als afvalproduct hebt?


Of: Waarom zou je lijmen als je ook kunt schroeven? Eerlijke materialen en kleuren, daar gaat dit experimentele biobased interieurproject over. Van akoestische panelen uit schapenwol, tot een kunstwerk uit schimmels (mycelium). Van een keukenblad uit 12 cm samengeperst grasveld tot een biologisch matras. Van een hergebruikte trap tot een hergebruikte designlamp, het zit er allemaal in.

Het interieur wordt gerealiseerd in het “biobased beleven” huis van de HZ University of Applied Sciences. Binnen het kleine oppervlak van 20 m2 ontwerpen we beneden een tentoonstellingsruimte van biobased bouwproducten en boven een studio voor toeristische verhuur. Het project is onderdeel van het Interreg project FACET.

Specificaties

Plaats
Middelburg, NL
Opdrachtgever
HZ University of Applied Sciences
Jaar
2021-2022
Programma
Studio en tentoonstellingsruimte
Team
T+G in samenwerking met Rothuizen architecten en adviseurs

Foto

T+G

Foto

T+G

foto

T+G

Tekening

plattegronden

tekening

doorsneden

Gebouw


T+G was nauw betrokken bij het ontwerp van dit huis. Studenten maakten het ontwerpconcept en T+G werkte dit samen met Rothuizen architecten en adviseurs uit t/m bestek. T+G was hierin verantwoordelijk voor de vormgeving. Het casco werd eind 2022 gebouwd, het interieur begin 2023 gerealiseerd.

Klein oppervlak


Er is bewust voor gekozen het oppervlak van het huis klein te houden. Om te laten zien dat er op een klein oppervlak veel kan. We leiden in Nederland aan een zogenaamde “woonobesitas”: gemiddeld heeft iedere Nederlander 7-8 vierkante meter meer oppervlak dan een Belg of een Duitser. Een circulaire, biobased, bouw heeft daarom ook te maken met het efficienter inrichten van de ruimte die er al is.

foto bouw

fotografie T+G

Foto bouw

fotografie T+G

Tekening

concept schets

Tekening

schets gevel

Meer…


Lees hier een interview met Derk Thijs en Taco Tuinhof (Rothuizen architecten en adviseurs) over het project.