Fietsenstallingen

Ziekenhuis ADRZ Goes 2017-2018

Healing Environment

Het project voor de fietsenstallingen en abri‘s is onderdeel van de totale visie voor het buitenterrein van het ziekenhuis in Goes, zoals vastgelegd door kunstenaar William Verstraeten. Alle fietsenstallingen, voorheen nog verdeeld over het terrein, worden in het ontwerp op het voorterrein gebundeld. De bestaande abri’s op het terrein worden vervangen door abri’s welke in hetzelfde systeem zijn ontworpen als de fietsenstallingen, zo ontstaat een logisch geheel en hebben alle overdekte buitenruimtes een gelijkwaardige kwaliteit. Er wordt voldoende zitgelegenheid geboden telkens met blik op groen. Centraal voor het project is het welzijn van patiënt én personeel. Een prettige, goed ingerichte buitenruimte kan hierin een grote rol spelen, een zogenaamde “healing environment”.

Landschap en ritme

De fietsenstallingen en abri‘s definiëren een nieuwe entree voor het ziekenhuis. De eenvoudige repetitieve houten constructie, die het toegangspad voor zowel fietsers als voetgangers begeleid, is een uitnodigend gebaar naar de bezoeker. De gele transparante dakbedekking op de daken geeft een warm licht. Het ontwerp bestaat uit eenvoudige, zich telkens weer herhalende elementen. Door de compositie van horizontalen in de constructie, in het landschap en in het groen van de heggen ontstaat een opgeruimd beeld van rust, dat typisch is voor het Zeeuwse landschap.

Specificaties

Plaats
Goes
Opdrachtgever
ADRZ Goes
Jaar
2016 – 2018
Programma
Fietsenstallingen, abri’s buitenruimte
Status
Realisatie 2017 – 2018
Team
In samenwerking met William Verstraeten, kunstenaar

Visualisatie

Vogelvlucht

Maquettefoto

Studie kleur, materiaal en licht

Isometrie

Structureel principe

Tekening

.

Foto

Zicht op haag, met daarachter fietspad en stallingen. Foto: Angela Verdam,2018

Foto

De grote fietsenstallingen met blik naar het voorterrein. Foto: Angela Verdam, 2018

Foto

Betaalautomaten en fietsenstallingen gezien vanaf het voorterrein. Foto Angela Verdam