20|06 Biobased Huis

Ontwerp
Het huis is gesitueerd in het buitengebied, direct onder een dijkje, grenzend aan een wijds panorama op de akkers. De vorm is geïnspireerd op traditionele boerderijen. Een boerderij bestaat altijd uit meerdere gebouwen: de boerderij, schuur, bakhuis, etc. Zo is het woonprogramma van het biobased huis ook gesplitst in twee volumes, verbonden door een galerij. Door twee volumes op het grote grondstuk te positioneren ontstaat een heldere zonering in de tuin. Het woongedeelte is zo ver mogelijk naar het Noorden opgeschoven, zodat ruimte wordt gemaakt voor een tuin op het Zuiden, beschut van de koude Noordooster wind. Een glazen galerij verbindt de twee gebouwen: het woongebouw en het ‘dienende’ gebouw met de verschillende kamers. Het wonen speelt zich gelijkvloers af op de begane grond, de kap is zoveel mogelijk open gehouden, de spanten zijn in het zicht. Vensters zijn zorgvuldig op het zicht en de zon georiënteerd, de schaduwvoorziening is onderdeel van de architectuur: Luiken ter plaatse van de vensters en een luifel met begroening ter plaatse van de galerij.

Installatietechniek
Omdat het huis dampopen is, is het uitgangspunt om zo min mogelijk en zo simpel mogelijk te ventileren. Uiteindelijk is er gekozen om lucht natuurlijk via raamroosters toe te voeren en enkel mechanisch af te voeren. De lucht in de woonruimtes komt via de roosters in de galerij binnen. De lucht wordt hier voorverwarmd door zonne-instraling. Vanaf de galerij verdeelt de lucht zich over de verblijfsruimtes. In de uiterste hoek van de woonkamer wordt de lucht afgezogen op een zo hoog mogelijk punt (afzuiging met Co2 meter). Door de grote massa van het dikke (38cm) HSB pakket gevuld met kalk-hennep (warmte opslagcapaciteit/ fase verschuiving) blijft het huis onder hittestress in de zomer lang koel, de hoge veluxramen in de woon- en slaapruimte bieden de mogelijkheid om (’s nachts) te spuien.

Het huis wordt verwarmd door een grote leemkachel van ca. 3000kg. in de woonkamer. Aan deze hoogrendementkachel is een vloerverwarming in het slaapgedeelte aangesloten. In de technische ruimte is een warmwatervat dat ook verwarmd wordt door de kachel, in combinatie met de zonneboiler, de electrische boiler vangt dit op als de zon of kachel niet ‘aan’ is. Op het Zuiddak zijn PV panelen gemonteerd, eigenlijk wilde de opdrachtgever geen zonnepanelen omdat deze niet herbruikbaar of recyclebaar zijn, maar voor de EPC berekening waren ze nodig, dus zijn deze onderdeel van het systeem.

Bouwtechniek
Het huis is volledig dampopen, afgezien van de fundering (op het platdak ligt Derbygum, een plantaardige dakbeddeking) is er geen plastic gebruikt. De HSB is gevuld met droog ingeblazen kalk-hennep (wanden) en stro (daken). De HSB beplating is ook dampopen: er is gebruik gemaakt van magnesium platen. Bij de verduurzaming is geen gebruik gemaakt van chemie: de buiten beplanking is uit gebrande Douglas planken. Het branden van planken is een Japanse uitvinding genaamd ‘Shou-Sugi Ban’. De gebrande planken worden beschermd door het verkoolde laagje en lijnolie: ze hoeven nooit meer geschilderd, en zijn niet of nauwelijks brandbaar. De kozijnen zijn uit thermisch verduurzaamd hout, ongeschilderd. De binnenafwerking is een kalkstuc, ook ongeschilderd.

Bouwteam
Bij dit onconventionele ontwerp hoort ook een onconventionele samenstelling van het bouwteam. De opdrachtgever is zelf hoofdaannemer, en wordt geadviseerd door een bouwkundige met uitvoerige kennis over ecologisch bouwen, met name kalk-hennep. Er is een installatietechnisch adviseur en een installateur als onderaannemer, laatste werkt nauw samen met de leem-kachelbouwer. Het HSB casco komt van een innovatieve producent uit België: Hemp in a box welke ook nauw betrokken geweest is in het ontwerpproces.

Specificaties

Plaats
Luntershoek
Opdrachtgever
Privé
Jaar
2020 – 2021
Programma
Woning
Status
Realisatie 2021
Team
Derk Thijs, Vanessa Gutberlet, technisch advies: Boaz Brom

FOTO

Zicht vanaf dijk

FOTO

galerij

FOTO

woonkamer

foto

woonkamer

Referentie

Zeeuws Vlaamse schuur met zwarte planken

Maquettefoto

Zicht vanaf Zuiden

Gevel

Zuid

Doorsnede

Door master bedroom

Gevel

West

Doorsnede

Door woonkeuken

Plattegrond

Fundering

Plattegrond

Begane grond

Plattegrond

Verdieping
Lichtgrijs = Vide
Lichtgroen= Groendak

Visualisatie

Vanuit Westen

Visualisatie

Glazen galerij, dakoverstek

Visualisatie

Hoofdingang, voordeur

Visualisatie

Woonkeuken met links de leemkachel

Detaillering

De HSB wanden zijn ingeblazen met kalk-hennep (bruin), de daken met stro (geel).