Biobased Huis W4

T+G realiseert een biobased woonhuis in het buitengebied van Zeeuws Vlaanderen. Direct onder een dijkje, grenzend aan een wijds panorama op de akkers. De vorm is geïnspireerd op traditionele boerderijen. Door twee volumes op het grote grondstuk te positioneren ontstaat een heldere zonering in de tuin. Het woongedeelte is zo ver mogelijk naar het Noorden opgeschoven, zodat ruimte wordt gemaakt voor een tuin op het Zuiden, beschut van de koude Noord-Ooster wind.

Een glazen galerij verbindt de twee gebouwen: het woongebouw en het ‘dienende’ gebouw met de verschillende kamers. Het wonen speelt zich gelijkvloers af op de begane grond, de kap is zoveel mogelijk open gehouden, de spanten zijn in het zicht.

De constructie is volledig dampopen, er zijn geen plastic folies toegepast. De wanden zijn met Kalk-hennep geïsoleerd, de daken met stro. De wanden zijn afgewerkt met zwart gebrande houten planken, de kozijnen zijn uit ongeschilderd thermisch voorbehandeld hout. Het huis wordt warm gehouden door een grote leemkachel.

Specificaties

Plaats
Luntershoek
Opdrachtgever
Privé
Jaar
2020 – 2021
Programma
Woning
Status
Realisatie 2021
Team
Derk Thijs, Vanessa Gutberlet, technisch advies: Boaz Brom

Referentie

Zeeuws Vlaamse schuur met zwarte planken

Maquettefoto

Zicht vanaf Zuiden

Gevel

Zuid

Doorsnede

Door master bedroom

Gevel

West

Doorsnede

Door woonkeuken

Plattegrond

Fundering

Plattegrond

Begane grond

Plattegrond

Verdieping
Lichtgrijs = Vide
Lichtgroen= Groendak

Visualisatie

Vanuit Westen

Visualisatie

Glazen galerij, dakoverstek

Visualisatie

Hoofdingang, voordeur

Visualisatie

Woonkeuken met links de leemkachel

Detaillering

De HSB wanden zijn ingeblazen met kalk-hennep (bruin), de daken met stro (geel).