Tutti Frutti

Antwerpen, 2015

Renovatie en aanbouw van een typische arbeiderswoning in Antwerpen. Het kleine huis is onderdeel van een rij met smalle kavels en diepe tuinen. In al deze tuinen is, telkens binnen de maximale maatvoering van het bestemmingsplan, fantasievol aangebouwd. Deze wereld achter de rooilijn van de straat laat zich goed typeren als “Tutti Frutti”: alles kan en alles is mogelijk.

De bestaande aanbouw van dit huis was bouwkundig slecht, en bovendien te laag, te gecompartimenteerd én te donker. Het projectvoorstel is de begane grond als één grote diepe woonruimte van voorgevel tot achterom te benaderen.

Deze lange leefruimte wordt ingedeeld in zones, waarin alle functies zijn ondergebracht: werken, wonen, koken, eten, zonnen, hobbyen. Deze zones worden versterkt door verschillende lichtsituaties.

De vorm van de aanbouw betrekt zich volledig op het bestaande huis: de vorm van het bestaande dak wordt als het ware gekopieerd en als aanbouw gebruikt.
De schuur beantwoord met een lessenaarsdak deze vorm en sluit de compositie af. Een grote ronde opening in het dak brengt licht boven de keuken. De tuin is onderdeel van de architectuur en het verlengde van de woonruimte.

Specificaties

Plaats
Antwerpen
Opdrachtgever
Privé
Jaar
2014
Programma
Aan- en verbouw woonhuis
Status
Niet gerealiseerd

Luchtbeeld

Het projectkavel is in kleur aangeduid

Isometrie

Links: bestaande situatie
Rechts: ontwerp

Isometrie

Ontwerp

Tekeningen

Links: plattegronden v.b.n.b.: dakaanzicht, verdieping, begane grond.
Rechts: gevels v.b.n.b. doorsnede, profiel, voor- en achtergevel.