ZLND2050

Zeeland 2019 - 2050

Tijdelijkheid

We stelden voor het Siloterrein in Middelburg een tijdelijk stedenbouwkundig plan op. Vanuit het idee dat het zoveelste eenzijdig geprogrammeerde industriegebiedje de kwaliteit van deze plek geen recht aandoet. Vanuit onze eigen ervaring van het wonen in grote steden en kijkend naar buursteden als Vlissingen, vragen wij ons af of het niet mogelijk zou zijn, als toevoeging op het monumentale pittoreske centrum, ook een creatieve plek te ontsluiten die industrieel, open en vooral niet “af” is. Vanuit dit masterplan en vanuit intensief overleg met Rothuizen Architecten, die met hun kantoor prominent aanwezig zijn op dit terrein, besloten we een festival te organiseren.

Duurzaamheid

Het is geen geheim dat de grootste impact op het vlak van duurzaamheid (gemeten aan je CO2 footprint) voortkomt uit onze eet-, consumptie- en reisgewoontes. Natuurlijk is het goed je huis te isoleren, en supermooi als je de middelen hebt om in duurzame energie voor je woning te investeren. Maar: niet iedereen kan dit, en wij vonden het belangrijk om, geheel los van onze beroepspraktijk, het grotere beeld te laten zien. We wilden mensen inspireren na te denken over hun impact in een bredere zin en niet alleen in de zin van de energie-rekening van het wonen. Het is mooi dat iedereen met betrekkelijk eenvoudige middelen, dus met weinig geld, een grote bijdrage kan leveren aan het milieu. Met het festival willen we mensen hiertoe aanzetten en inspireren.

Circulariteit

Circulariteit is het idee dat je een materiaal zoveel mogelijk één op één hergebruikt. Hieraan zijn voor ons als architecten twee interessante zaken verbonden: 1) zuinigheid, 2) kwaliteit. Namelijk, hergebruik kan alleen als je zuinig bent op hetgeen je hebt. Maar, als de kwaliteit van dat wat je hebt niet voldoet, dan helpt zuinigheid maar beperkt. Wij proberen in onze ontwerpen zuinig te zijn met de middelen die we inzetten en zetten zoveel mogelijk in op kwaliteit, dat laatste zowel ruimtelijk als in materialiteit.

Programmering

In het programma nemen we zoveel mogelijk actieve elementen op: dingen doen, ervaren, beleven. Van een proefrit in een waterstofauto tot een cursus zelf wasmiddel maken. Van een kledingruilbeurs tot een repaircafé. Zie de website van het festival voor meer informatie : link.

Specificaties

Plaats
Middelburg, Siloplein
Jaar
2019 – 2050
Programma
Festival
Status
1e festival werd 2019 georganiseerd.
Team
In samenwerking met Taco Tuinhof en Eva Lievense van Rothuizen Architecten en Berry ten Berge

Posters

Campagneontwerp T+G

Foto

Schetsmaquette terreininrichting

Foto

Festivalhart