De mooiste oplossing voor de woningbouwopgave blijft meer voordeuren maken! In dit kleine project ontwerpt T+G een nieuwe pui met geïntegreerde buitenruimte voor een kleine studio. Op de plek waar eerst garagedeuren zaten.
De mooiste oplossing voor de woningbouwopgave blijft meer voordeuren maken! In dit kleine project ontwerpt T+G een nieuwe pui met geïntegreerde buitenruimte voor een kleine studio. Op de plek waar eerst garagedeuren zaten.
Hoe maak je in een eenvoudige, kleine arbeiderswoning meer ruimte? T+G maakte een ontwerp om met minimale middelen maximaal ruimte te creëren. Er wordt een dakkapel en een schuur gerealiseerd.
Dayne van Dijk is sinds 1 September 2024 als assistent ontwerper bij ons gestart. Zijn afstudeerproject was een onderzoek naar het materiaalprogramma voor de bouw in het jaar 2100. Een goede match!
Voorjaar 2024 wordt deze bijzondere serre opgeleverd. Een bijzondere stalen constructie vangt het gewicht van de vouwpui op. Het staal is in het zicht en bepaald de uitstraling van het project.
Op een bijzonder mooie plek in Oostkapelle realiseert T+G een moderne aanbouw aan een woonhuis uit de jaren ’20 van de 20e eeuw. Ook het interieur is door T+G ontworpen.
We volgden met het Zeeuws Architectenplatform een workshop leembouw bij onze Brusselse Collega’s BC architects and studies. Bouwen met aarde, ofwel leem, heeft een lange traditie. In de vorm van stampleem, leemstenen of leemstuc. Ook bij ons in de lage landen. Het mooie van bouwen met leem is dat je helemaal circulair bouwt: de leem wordt “tijdelijk” gebruikt als constructief materiaal, maar kan ten alle tijde weer terug tot zijn oorspronkelijke staat, opgenomen in de aarde. En wat dat “tijdelijk” betreft: dat kan ook eeuwen lang zijn – zelfs de Chinese muur werd deels uit stampleem gebouwd. En staat nog steeds!
Thys + Gutberlet ontvangt de aanmoedigingsprijs voor het huis in Luntershoek van de Zeeuwse Architectuurprijs 2023. De vakjury looft de zorgvuldige inpassing in de omgeving en de hoge ambitie van de biobased uitvoering van het huis in het Zeeuws Vlaamse landschap. T+G bedankt onze opdrachtgevers en het team dat het project mogelijk maakte: Boaz Brom, Robert Dubourgraaf, Kees Rottier en Exie NV.
De duivel zit in het detail zeggen ze wel eens. Onze opdrachtgever, die in eigen beheer de boeren woning aan de rand van Middelburg realiseerd, is zich hiervan meer dan bewust en werkt secuur en met geduld aan de details van zijn huis. Het resultaat mag er zijn.
Voor de HZ University of Applied Sciences realiseert Thys + Gutberlet het interieur van het biobased beleven huis. In het interieur wordt zo veel mogelijk gebruikt gemaakt van natuurlijke producten. Het interieur is bijna af, de plafonds moeten nog bespannen worden met vilt van Nederlandse wol, het licht moet nog gemonteerd worden. We hopen dat er snel iemand in deze mooie studio zal gaan verblijven!
Het huis in Luntershoek is genomineerd voor de zeeuwse architectuurprijs! 16 juni wordt uit de vijf geselecteerde projecten de winnaar bekend gemaakt.
Schetsen is een belangrijk onderdeel van ons ontwerpproces. Voor het ontwerp van een serre aan een vakantiewoning in Oostkapelle maakten we een reeks schetsen. De serre is als ‘eigen’ volume, los van het huisje vormgegeven. Door de vorm ontstaan in de binnenruimte verschillende plekken: een lagere TV-hoek, en een zithoek in de hogere serre.
In Kamperland realiseert T+G een interieur voor een vakantiewoning. Het ontwerp werd samen met architect Ron Kodde ontwikkeld. Door een aantal kleine verbeteringen in de plattegrond is een extra slaapkamer en badkamer gerealiseerd.
T+G ontwerpt samen met Ron Kodde een ver- en aanbouw van een boerenwoning aan de rand van Middelburg. Het kleine huisje wordt gerestaureerd en er wordt een nieuwe aanbouw uit twee delen geplaatst. Het nieuwe schuurachtige volume staat haaks op de bestaande bouw, een tussenlid met groendak verbind beide tot één woonhuis. Onze opdrachtgever bouwt in eigen beheer en wij volgen zijn proces op de voet. Binnenkort posten we meer over de biobased isolatie van de bestaande bouw!
Is haastige spoed wel goed? Derk Thijs ging in gesprek met minister Hugo de Jonge, gedeputeerde Jo-Annes de Bat, Niels van Kooten en Marco van der Wel over verduurzaming in de bouw, in het kader van de woningbouwopgave die de minister gesteld heeft. Derk zat als lid van het Kennis en Innovatienetwerk Circulair Bouwen Zeeland aan tafel.
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat bezocht het Biobased Beleven-huis in Middelburg. Thys+Gutberlet presenteerde het ontwerp voor het biobased interieur van het huisje. Met de opdrachtgever, HZ University of Applied Sciences werd een gesprek gevoerd over de voordelen van biobased en circulair bouwen en de belemmeringen die er vanuit de markt en overheid nog zijn om biobased bouwen op te schalen. Het gebouw is gemaakt in het kader van Interreg 2 Zeeën-programma FACET, een project dat onderzoekt hoe je circulair ondernemerschap in toeristische en recreatiesector kunt invoeren.
Een interessant en constructief slotdebat van de architectentafels van het Centrum Beeldende Kunst Middelburg. Derk Thijs ging in gesprek met Eric De Ceuster van woningbouwvereniging Woongoed en de eerdere sprekers Jan Jongert (Superuse studios), Geert Bosch (Hilberink Bosch architecten), Menno Rubbens (Cepezed) en Robert Platje (Mei architects).
Op uitnodiging van studenten van de HZ University of Applied Sciences mocht Derk een college geven over biobased bouwen in de ontwerppraktijk. Een mooie gelegenheid om te reflecteren over ons werk. We behandelden drie ontwerpstrategieën die voor ons onlosmakelijk met biobased bouwen te maken hebben: “niet bouwen”, “tijdelijkheid” en “materiaal”.
In opdracht van Rothuizen architecten en adviseurs werkt T+G aan het ontwerp voor de nieuwbouw Brandweerpost Goes-West. Met ons ontwerp is de visiepresentatie gewonnen. Het project gaat in op de ambitie van de gemeente Goes een biobased en circulaire brandweerpost te realiseren. De brandweerpost is zorgvuldig ingepast in de bestaande groene zone. Tijdens de bestemmingsplanprocedure wordt het ontwerp verder uitgewerkt met toepassing van zoveel mogelijk biobased materialen en circulaire principes.
Voor de HZ University of Applied Sciences werkten wij samen met Rothuizen Architecten en adviseurs aan het ontwerp voor een klein biobased huis aan de Kleverskerkseweg in Middelburg, direct naast ons kantoor. Het ontwerpconcept is van de hand van een groep studenten van de HZ, dit concept is door ons verder uitgewerkt en ingepast in de omgeving. De bouw is volledig circulair gerealiseerd. Zelfs de fundering kan weer uit de grond geschroefd worden. Zo laat het gebouw nagenoeg geen afdruk achter. Het casco staat, nu het interieur, de trap en de balkons nog uitwerken!
Afgelopen weekeinde was ons kantoor even disco. Derk en zijn tweelingzus Sara werden veertig en dat moest gevierd. Al feestend vroegen veel mensen naar de locatie Siloplein, waar ons kantoor zich bevindt, en hoe die ontwikkeld gaat worden door Gemeente Middelburg.
Die vraag mag wat ons betreft niet los gezien worden van de potentie van de hele zone aan ‘de andere’ kant van het kanaal in Middelburg. Dit is zonder twijfel voor Middelburg dé plek voor stedelijke verdichting, mét zicht op, en superdichtbij het centrum.
Inbreiding, cultuur, broedplaatsen, experiment, biobased bouwen: allemaal begrippen die volgens ons het Siloterrein op het lijf geschreven zijn. Een hotspot en aandrijver voor een mooi Middelburg aan de ‘andere’ kant van het kanaal.
Het duurzaamheidsfestival ZLND2050 dat we samen met Rothuizen Architecten en Adviseurs organiseren is genomineerd voor een SDG Award.
24 September vindt het festival plaats op het Siloterrein in Middelburg. Op het festival ontdek je waar we staan op weg naar een duurzaam, CO2-vrij Zeeland, en kom je mensen tegen die daaraan werken én jou kunnen helpen dat ook te doen. Kom langs en ervaar dat duurzaam leuk is!
Als gast mocht Derk afgelopen semester tussen- en eindpresentaties van het tweedejaars ontwerpatelier van de opleiding Architectuur aan de University of Applied Sciences in Bern, Zwitserland, van feedback voorzien.
De ontwerpopgave bestond daarin op een locatie in de groene periferie van Bern een duurzame collectieve vorm van wonen te ontworpen die ook productie behelst. Daarbij speelde de gedachte van “sufficiency” een centrale rol. Het idee dat je om duurzaam te kunnen leven juist van bepaalde gewoontes en standaards af moet zien: “less is more” in de zin van materiaal- energie- en ruimtegebruik.
Het was mooi om te zien hoe de studenten zich deze opgave eigen gemaakt hebben, resulterend in compacte woonvormen rondom verschillende thema’s van met name voedselvoorziening: van wonen in een voedselbos, tot een wolkenkrabber met verticaal geintegreerde aquaponics visproductie.
Het was leuk om weer eens in het onderwijs in Zwitserland actief te zijn. En mooi om te zien hoe architectuur wordt ingezet als middel om maatschappelijke vraagstukken aan te gaan. Iets waar wij ook in geloven: architectuur is meer dan ‘even een leuk vormpje’ bedenken.
Dank aan Professor Hans Binder, Florian Berner en Carla Ferrando voor de uitnodiging.
Save the date! Zaterdag 24 september organiseert T+G samen met Rothuizen architecten de tweede editie van het duurzaamheidsfestival ZLND2050. Toegang is gratis.
Waarom we als jong architectuurbureau zoveel tijd en energie investeren in een festival?
Omdat we vinden dat een duurzame toekomst alleen mogelijk is door systeemverandering. En systeemverandering betekend meer dan alleen maar een lage energierekening met gebruik van zo min mogelijk gas. Het betekend ook: ander gedrag en gewoontes.
Omdat er al meer dan genoeg vergaderd wordt over duurzaamheid door professionals. Het lijkt ons juist belangrijk draagvlaak onder burgers te creeeren en tips en tricks mee te geven bij te dragen aan systeemverandering en zelf duurzamer te worden.
Omdat circulair en biobased bouwen hand in hand gaan met een andere omgang met woonvraagstukken, andere vormen van landbouw en een gezonde manier van leven. Onze bemoeiingen om duurzame huizen te bouwen hebben geen effect als de bewoners niet weten bij welke systeemverandering hun huizen horen.
Omdat we het eerste kalkhennep huis in Zeeland, dat wij de afgelopen jaren realiseerden, aan een breed publiek willen presenteren.
foto’s: editie ZLND2050, 2019
Het interieur van Villa 1 in Domburg vordert. De zolder is helemaal afgewerkt. Voor de kasten in het knieschot bedachten we speciale deuren die in het vlak van de wand opgaan. Vanaf deze multifunctionele ruimte kom je direct op het dakterras met zicht op Domburg. We kunnen niet wachten op het eerstvolgende feestje …
Project 20|06 vordert. Het kalkstuc zit erop, de leemkachel is afgewerkt, de vloer is af. We zijn trots op onze opdrachtgevers die heel veel zelf doen!
Een jaar lang werkten we aan de voorbereidingen voor de verbouw van Café 77, een instituut in Middelburg (en omstreken). De aannemer is vandaag met de voorbereidende werkzaamheden begonnen. We zien ontzettend uit naar de verdere samenwerking met het hele bouwteam. Als alles goed gaat vieren we vóór Koningsdag 2022 een feestje in een vertrouwd café 77 met nieuwe serre en nieuwe toiletgroep.
Zoek je een interessante stage en wil je aan bijzondere projecten werken? Wij zijn op zoek naar zeer gemotiveerde stagiairs (HBO/WO) met gevoel voor architectuur en techniek.
Dit bieden wij:
Een uitdagende stage in een prachtig kantoor in Middelburg waar je bijdraagt aan projecten van diverse schaalniveaus op gebied van architectuur, interieurontwerp en bouwkundig ontwerp. Je maakt deel uit van een klein, dynamisch en creatief team in een informele werksfeer. Wij bieden afwisselend werk aan bijzondere projecten met veel mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen.
Contact: post@thysgutberlet.nl
Het biobased huis is in bouw, het bouwpakket is eindelijk ter plekke en wordt in elkaar gezet door de opdrachtgever. We zijn niet helemaal op de hoogte van de statistieken, maar zeker (één van) de eerste kalk-hennep woningen in Zeeland?? Of anders in ieder geval het eerste met ingeblazen kalk-hennep in prefab delen? In ieder geval een ontwerp waar we trots op zijn.
Voor huis W1 hebben we een bijzondere ‘Japanse’ schuifdeur ontworpen, met een horizontale verdeling van matglazen velden. Als contrast is de gangkast voorzien van verticale deuren, de deurgreep is een hoekprofiel over de volledige lengte van de deur.
Omroep Zeeland kwam bij ons langs om te praten over wonen en werken. Wij zien Corona als een kans om woningbouw tegen het licht te houden. Derk verteld over kansen voor gemeenschappelijke functies in coöperatieve woningbouw, en kansen voor diversiteit in woonwijken.
T+G werkt aan een huis in het buitengebied in Zeeuws Vlaanderen. De vorm van het huis is geïnspireerd op traditionele boeren schuren. Het huis wordt gebouwd uit het biologische materiaal kalk-hennep.
Voor Partner Accountants werken wij aan de indeling en inrichting van het interieur van hun nieuwe kantoor in Koewacht. In het voormalige bankgebouw wordt de kluis gebruikt als vergaderruimte. Tijdens de bouw kwamen deze prachtige betonnen wanden tevoorschijn.
Per 1 juli zijn wij verhuisd naar Kleverskerkseweg 51 4338 PB te Middelburg. We ontvangen onze opdrachtgevers, relaties, collega’s en vrienden graag op onze ruime en lichte werkplek.
De bouw van Villa 2 vordert. Het keimwerk zit er op, het glas is geplaatst, de stijger afgebouwd, de oplevering nadert.
De bouw van Villa 1 vordert. De bekleding van de dakopbouw is bijna af, het glas is geplaatst, de stijger afgebouwd, de oplevering nadert.
Approved! Ons ontwerp voor een appartement in het centrum van Domburg is vergund. We hebben het ontwerp als een kans aangegrepen om een tussenruimte in het dorp op te waarderen.
De kozijnen zijn geplaatst in de aanbouw. Door deze glazen pui die de hoek omgaat is de nieuwe woonkeuken geheel omgeven door de tuin.
18 en 19 September 2020 zou de tweede editie van het Zeeuwse duurzaamheidsfestival plaats vinden op het Siloterrein in Middelburg. Thys + Gutberlet is medeoprichter en organisator van het festival ZLND2050 samen met Rothuizen Architecten. Door de coronacrisis vindt het festival dit jaar niet plaats.
De houten opbouw is geplaatst. Wij werken aan de laatste details voor de afbouw.
De bouw gaat door, we doen er alles aan om ook ten tijde van het corona virus veilig door te kunnen werken. Terwijl er op de bouw hard wordt doorgewerkt, ontwerpen wij de laatste details in het interieur. Luchtfoto door Patrick Sins.
De aannemer is begonnen aan de fundering. Eind april moet de houten opbouw staan. Foto door opdrachtgever.
Wij vragen ons af waarom het kanaal door Walcheren nou eigenlijk geen buitenbad heeft. Terwijl er toch zo veel en graag in het kanaal gezwommen wordt… binnenkort presenteren wij ons projectvoorstel.
Eerste paal van Villa 2, in het Singelgebied in Domburg, wordt donderdag 21 November geslagen, een feestelijk begin voor een mooi project!
Eerste paal van Villa 1, in het Singelgebied in Domburg, wordt donderdag 21 November geslagen, een feestelijk begin voor een mooi project!
1 September 2019 openden wij onze tentoonstelling “Peepshow – spannende kijkdozen”. We laten ruimtes, principes, ideeën en referenties zien die in ons hoofd rondspoken, in kijkdozen en achter glittergordijnen. Is het spannender als dingen nog niet af zijn? Als je niet alles in één keer ziet en als de verbeelding de rest invult?
Moderne aanbouw aan een fraaie jaren 50 woning in Vlissingen. Mét bloemendak, dat spreekt voor zich.
Thys + Gutberlet is mede oprichter en organisator van het festival ZLND2050. 20 en 21 September 2019 vindt de eerste editie van dit Zeeuwse duurzaamheidsfestival plaats op het Siloterrein in Middelburg. Er vindt een symposium over circulair bouwen plaats, er zijn pitches van innovatieve bedrijven, workshops over hoe je zelf duurzamer kunt worden (van zelf wasmiddel maken tot een proefrit in een waterstofauto), er zijn regionale duurzame producten, verantwoorde foodtrucks, een kinderprogramma en muziek. Het festival zal jaarlijks georganiseerd worden.
Voor het project leegstond van de provincie zeeland werden wij gevraagd een input te geven over ons werk. In een korte lezing werd een overzicht gegeven van de rol van tijdelijkheid in onze projecten.
Het hotel Bruno, waarvoor Thys + Gutberlet de architectuur verzorgden, is sinds deze maand open! Het interieur, dat team Bruno zelf ontwierp, spreekt absoluut tot de verbeelding!